Rondreis West Amerika Monument Valley
Nog meer USA tips >>Ontdek hier nog meer informatie over onze roadtrips in Amerika.

Het beste van West-Amerika

Het Beste Van West Amerika600Het beste van West-Amerika

Tijdens de voorbereiding van onze rondreis door West-Amerika maak ik veel gebruik van informatie op websites en reisgidsen.  ‘Het beste van West-Amerika’ is zo’n reisgids die ik iedereen kan aanraden.  Deze staat boordevol leuke tips en ervaringen van Amerika kenner Jaap van Raffe.  Door onze gemeenschappelijke passie voor Amerika ben ik in contact gekomen met Jaap.  Op deze pagina vertelt hij over zijn passie voor Amerika en zijn boek.

West-Amerika is geweldig

In 1986 reisde ik (Jaap van Raffe) voor het eerst naar Amerika. Ik mocht stage lopen in het Gifford Pinchot National Forest in de staat Washington. Het GPNF bleek een ongekend indrukwekkend bosgebied. Het is ongeveer 500.000 ha groot. Er zijn veel bergen tot 2 km hoog en vulkanen die tot wel 4 km reiken, waaronder Mount Adams en de in 1981 uitgebarsten vulkaan Mount St. Helens. Er zijn wilde rivieren, meren, watervallen, lavavlakten, regenbossen, ijsgrotten en nog veel meer bijzonders. De mensen in Trout Lake (het gehucht waar ik toen woonde) waren bovendien erg aardig. Ze namen me overal mee naartoe en leerden me over het leven in Amerika, de geschiedenis van het land, het verblijven in de natuur, etc.

Rocky Mountains
Vooraf had ik geen idee wat ik  kon verwachten. Maar na mijn stage wist ik dat Amerika het mooiste land op aarde is. Ik wilde terug en ben er sindsdien ook vaak teruggeweest. Ik heb tabak geplukt in Canada, heb congressen voor mijn werk bezocht en ik heb er vooral heel veel rondgereisd met een huurauto. Vooral door het westen van  het land. Want daar is het echt te doen. Daar zijn de mooiste parken en fraaiste monumenten. In het westen kun en mag je de natuur bovendien echt beleven. Je kunt er rondreizen zonder mensen tegen te komen en je kunt er kamperen op plekken waar je je echt onderdeel van de natuur voelt. Niets is mooier dan rondzwerven door de bossen, de bergen, de woestijnen over de trails of over de ongebaande paden. En niets is fijner dan koken op een kampvuur terwijl de grondeekhoorntjes rond je tent spelen.

Grand Canyon

Website

Ik geniet elke keer weer als ik door het Westen reis. En als ik anderen hoor over hun reis naar de VS dan vertellen ze me dat ze het ook geweldig hebben gehad. Ik geloof ze uiteraard. Hoe kan een reis naar de VS niet geweldig zijn? Maar toch krijg ik ook altijd het idee dat ze veel te weinig uit hun reis hebben gehaald. Ze hebben mooie dingen gezien, maar de ziel van het land niet beleefd. Ik vind dat vreselijk zonde. Ik geef Amerika-gangers daarom graag adviezen, persoonlijk en via mijn website hetbestevanwestamerika.nl.

San Francisco

Reisgids

Een paar jaar terug heb ik besloten om ook een reisgids te maken die mensen die naar West-Amerika willen reizen een beetje op weg kan helpen. Die reisgids is nu klaar en heet (net als de website) Het beste van West-Amerika. Het is een boek met alle informatie die je nodig hebt om een reis naar het westen van de VS tot een succes te maken en het land intens te kunnen beleven. Naast echt praktische informatie over het reizen, bevat het boek beschrijvingen van alle interessante bezienswaardigheden (ook de minder bekende) en informatie over o.a. het dierenleven, de geschiedenis, de geologie en de prachtige sterrenhemel. Je kunt informatie over het boek vinden op de hiervoor genoemde website hetbestevanwestamerika.nl. Op die website staat sowieso veel nuttige informatie en hij is dus zeer de moeite waard om eens te bezoeken als je van plan bent naar Amerika te gaan.

Tips

Drie belangrijke tips die ik je hier alvast wil geven, zijn:

1-  Doe het! Wees niet te bang tijdens je reis. Ga op een ontdekkingstocht. Zorg dat je na je vakantie wat hebt meegemaakt. Neem een rugzak en goede schoenen mee. Ga eens van de gebaande paden af. En ga kamperen. Neem een tent mee. Hou natuurlijk wel in acht dat je geen roekeloze dingen doet. Als je wat geweldigs meemaakt, moet je het uiteraard wel kunnen navertellen, anders heeft het allemaal niet zoveel zin gehad.

2- Wees flexibel. Alleen door niet alles vooraf helemaal vast te leggen, maar in te spelen op situatie, haal je het optimale uit je vakantie. De route die je van tevoren bedenkt, moet niet meer zijn dan een schets die je tijdens je reis verder gaat invullen en te allen tijde kunt aanpassen. Bepaal je uiteindelijke route op basis van de ervaringen tijdens je verblijf. Als je genoeg van de woestijn hebt, dan ga je toch gewoon naar de bergen. En als blijkt dat een park toch leuker is dan je verwacht had, dan blijf je toch gewoon een dag langer en blijf je wat korter in een ander park.

En 3- laat je verrassen. Bekijk ook eens bezienswaardigheden die je ‘toevallig’ tegenkomt. Het zal je zeker niet tegenvallen. Vaak zijn de wat minder bekende parken en monumenten minstens zo indrukwekkend als de bekende parken, maar zijn ze wel veel rustiger en daardoor veel geschikter om dichter bij de natuur te komen en avonturen te beleven.

Tot slot nog mijn vijf favoriete parken

– Yellowstone National Park: De absolute topper (by far). Enorm van omvang, prachtige natuur, geisers, dieren, geweldig.

– Yosemite National Park: Heel erg fraaie granietformaties, een overweldigend dal, de hoogste waterval van de VS en onwaarschijnlijk dikke bomen.

– Grand Canyon National Park: Bijna onmetelijk groot en diep.

– Death Valley National Park: Indrukwekkende rotsen, zoutvlakten, schuivende stenen, maar vooral onbeschrijfelijk heet in de zomer.

– Olympic National Park: Imposante bergen en dalen, een gematigd regenwoud en 110 kilometer ongerepte kust. Alles in één park. Zeer, zeer de moeite waard.

Maar goed in West-Amerika is nog heel, heel veel meer moois te ontdekken.

Ik wens je een geweldige vakantie.

Jaap

Volg me
Latest posts by Frederik Maesen (see all)
Vond je dit artikel leuk of interessant? Delen en reageren = dankjewel